Putras diena

“Putras nedēļas” mērķis ir veidot putras ēšanas tradīcijas un popularizēt putras kā mūsdienīgu ēdienu, akcentējot priekšnosacījumus savas veselības uzturēšanā un veikt izvēli ikdienā par labu veselīgam dzīvesveidam.

Graudaugi ir viena no svarīgākajām produktu grupām, tāpēc ir svarīgi, lai mūsu audzēkņi mainītu savus ikdienas paradumus un daudz biežāk ēstu graudaugu ēdienus, it īpaši veselīgās putras. Tāpēc “Putras nedēļa “ aizsākās ar 28.septembra Talsu novada muzeja pasākumu “Maizes ceļš no senākā produkta līdz nākotnes garšai” un skolā turpinājās 04.10. baudot sāļo un saldo auzu pārslu putru; 05.10.- miežu putraimu un grūbu putru , 06.10.- sāļo  un saldo prosas putru.

Audzēkņu secinājumi:

  • Praktiski jebkura putra ir šķiedrvielu avots un satur B grupas vitamīnus.
  • Auzu putrai piemīt fitosanitāras īpašības, šī putra zināma un garšo jau no bērnības.
  • Zinot, ka miežu proteīna vērtīgumu nosaka 8 neaizvietojamo aminoskābju klātbūtne, būtu vērts iekļaut to savā ēdienkartē, it īpaši kopā ar garšīgo sīpolu, žāvētās gaļas mērcīti.
  • Prosas putra ir svarīga uzturā tiem, kuri nepanes glutēnu, jo prosas sastāvā tā nav.
  • Putras varētu brokastīs ēst katru rītu, ja pašiem tās nebūtu jāvāra!